A fejezet kategóriái

Cikkeim [24]

Belépés

KeresésNévnapköszöntőPontos idő

Megosztás

HA TETSZIK AZ OLDAL,
KÜLDJE EL ISMERŐSEINEK!Share/Bookmark

Meditációs zene


Holdfázis

CURRENT MOON
Szerda, 2020-02-26, 01:47
Üdvözöllek Vendég | RSS
ÖNGYÓGYÍTÁS ÉS ÁPOLÁS
Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Hírek, újdonságok


Nyitólap » Cikkek » Cikkeim

A migrén és a fejfájás komplementer kezelése


A migrén és a fejfájás komplementer kezelése

InforMed Hírek 7   InforMed

Migrén és a fejfájás miatt igen sokan fordulnak orvoshoz, a panaszok pedig sok gondot okoznak a munkaadóknak is. Bár a különféle gyógyszeres kezelési módok hatásosak, azonban a sok más alternatív módszer is rendelkezésre áll.


Biofeedback

A biofeedback segítségével úgy csökkenthető a stressz, hogy a beteg információt kap az izomtenzióról, a bőr hőmérsékletéről, az agyhullámokról és más életjelekről. Az elektródákkal felvett jeleket a képernyő számok, elektromos hullámok vagy hang formájában közli a beteggel.

A biofeedback segítségével a beteg képes befolyásolni az agyába jutó vér mennyiségét, így jobban meg tud birkózni a fejfájással. A legtöbb ilyen vizsgálat arra utal, hogy a biofeedback mind felnőtteknél, mind gyermekeknél csökkenti a fejfájás gyakoriságát és időtartamát. A biofeedback hatása összevethető a krónikus fejfájásra adott gyógyszerekével, és a visszatérő fejfájások korai kezeléseként ajánlható.

Stresszkezelés

A szorongást és depressziót előidéző eseményeket összefüggésbe hozták a krónikus migrénnel és a fejfájással. A tenziós fejfájás elsődleges kezelési módja antidepresszánsok alkalmazása. Egy nagy vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a stresszkezelő terápia az antidepresszánsokhoz hasonló mértékben csökkenti a fejfájást, a munkaképtelenséget és a fájdalomcsillapítók használatát. A legjobb eredményeket a két gyógymód együttes alkalmazásával lehet elérni.

Akupunktúra

Az akupunktúra ősi kínai technika, amelynek során apró tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba. A csi (energia) a test meridiánjainak mentén kering; a fejfájás akkor alakul ki, ha a csi természetes áramlása akadályba ütközik. A hagyományos kínai orvoslás szerint az akupunktúra úgy enyhíti a fejfájást, hogy a felborult energia-áramlás helyreállítása révén stimulálja a szervezet ellenálló-képességét.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy az akupunktúra alkalmazásával többek közt fájdalomcsillapító anyagok, endorfinok is felszabadulnak a szervezetben.

A fejfájás mellett az akupunktúra más betegségek esetén is sikerrel alkalmazható, a WHO jelenleg 30 féle betegség vagy állapot esetén javasolja. Előnye az eljárásnak az, hogy hónapokon át tartó hatást biztosít.

Masszázs

Klinikai kísérletek során nem sikerült meggyőzően bizonyítani a masszázs szerepét, a masszázs azonban ennek ellenére jól alkalmazható a stressz csökkentésére és a feszültség enyhítésére, különösen a fej, a nyak és a váll esetén.

Gyógynövények

A migrénes és tenziós fejfájás kezelésére és megelőzésére alkalmazott gyógynövények közül csak a kerti székfű (margitvirág) hatását és biztonságát kutatták klinikai kísérletek során. Megállapították, hogy hatékony és a betegek jól tolerálják, igen ritka a mellékhatás. Nem meggyőzően bizonyított, hogy hatásosabb a placebónál, további kutatások szükségesek.

Aromaterápia

Az illóolajok belélegzését vagy a bőrre felvitelét a relaxáció valamint a fájdalomérzékelés megváltoztatása érdekében végzik. A levendula, a gyömbér és a borsmenta olaj segíthet a tenziós fejfájásokban.

Étrendi változtatások

Bizonyos ételek, mint a csokoládé, az érett sajtok, a citrusfélék vagy a vörösbor az arra érzékenyeknél fejfájást okozhatnak. Fontos tudni, melyek azok az élelmiszerek, melyet fejfájást váltanak ki, és lehetőség szerint kerülni kell ezeket., Az érintetteknek érdemes a fejfájásról és az étkezési szokásokról naplót vezetni. Megfigyelték, hogy a zsírfogyasztás csökkentésével jelentősen enyhültek a migrénes panaszok, más vizsgálatok szerint az omega-3 vagy a Q10 koenzim adása hatásos. A tudomány ezen a téren is adós még alapos és széles körű vizsgálatokkal.

WebMD, kép: sxc.hu


Dobos, L.

2009-10-05 12:40:38Forrás: http://informed.hu/?tPath=/print/betegsegek/betegsegek_reszletesen/neuro/headache&article_print=yes&article_id=216202
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta: Viola (2011-01-05)
Megtekintések száma: 918 | Tag-ek(kulcsszavak): fejfájás, migrén

Copyright MyCorp © 2020