A fejezet kategóriái

Cikkeim [24]

Belépés

KeresésNévnapköszöntőPontos idő

Megosztás

HA TETSZIK AZ OLDAL,
KÜLDJE EL ISMERŐSEINEK!Share/Bookmark

Meditációs zene


Holdfázis

CURRENT MOON
Szerda, 2020-02-26, 02:04
Üdvözöllek Vendég | RSS
ÖNGYÓGYÍTÁS ÉS ÁPOLÁS
Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Hírek, újdonságok


Nyitólap » Cikkek » Cikkeim

Háztartási olajjal szennyezzük magunkat
Környezetvédelem

Háztartási olajjal szennyezzük magunkat

Nyomtatás

A veszélyes hulladékok egy részét a magyar háztartások megtanulták kezelni, a fáradt sütőolaj azonban többnyire még mindig a lefolyóban vagy a közös szemétben végzi – derült ki az ÖKO-Ferr Nonprofit Kft. legújabb felméréséből.

A megkérdezett városi háztartások közel hatvan százaléka, a kistelepüléseken élőknek pedig a 20 százaléka szelektálatlanul kezeli az olajhulladékot.

Az ÖKO-Ferr hulladékkezelést koordináló közhasznú társaság januárban végzett, ötszáz háztartást vizsgáló felméréséből kiderült, a használt elemek és villanykörték jelentős része már nem a közös szemétbe, hanem a majd minden üzletben megtalálható gyűjtőládákba kerül. Az elektronikus és az egyéb, nagyméretű, szilárd halmazállapotú hulladékok begyűjtése az országszerte rendszeresen megrendezett lomtalanítások alkalmával szintén eredményesnek mondható. A lakosság körében a komoly gondot – főleg a városi háztartásokban – még mindig a használt sütőolaj elhelyezése jelenti.

A városban élő családoknak a hatvan százaléka a lefolyóba önti vagy a szemétbe dobja az elhasznált olajat.


A családi házakban lakók környezettudatosabbak a társasházakban élőknél...

A családi házakban lakók környezettudatosabbak a társasházakban élőknél, közülük már csak 35 százalék nem kezeli szelektíven a sütés melléktermékét. A falvakban még jobb a helyzet, csak 20 százalék nem gondoskodik az olajhulladékról – többségüknél nem is keletkezik, mert azt a háztartásban, vagy az állatok etetésére az utolsó cseppig felhasználják.

A felmérésben szereplők többsége tisztában volt azzal, hogy az égett olaj a csatornahálózatot és az élő környezetet egyaránt károsítja, azonban vagy nem ismerik a környezetbarát kezelési lehetőségeket, vagy túl időigényesnek tartják azokat. A rendkívül környezetkárosító anyag hatására a szennyezett területen elpusztul minden, hiszen az olaj a talajt és az élővilágot elzárja az oxigéntől.

A hulladékudvarok mellett rengeteg benzinkúton is leadható a háztartási fáradt olaj, ráadásul egy Európában is szabadalmaztatott, használt étolajból biodízelt nyerő magyar begyűjtési eljárásnak köszönhetően a társasházak már saját olajtároló edényt is igényelhetnek. Szakemberek szerint a gyűjtőtartályok széleskörű kihelyezése oldhatná meg véglegesen a ma még égető környezetvédelmi problémát.

Forrás: http://drinfo.hu/hirek/kornyezetvedelem/14343-haztartasi-olajjal-szennyezzuk-magunkat
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta: Viola (2011-03-01)
Megtekintések száma: 668

Copyright MyCorp © 2020