2012-03-23
Sokszor nem csokiból van a csokinyuszi!
Mindig olvassuk el a terméken lévő címkét!
Alig két hét van húsvétig, a boltok, piacok polcai megtelnek az ilyenkor hagyományos élelmiszerek tömegével. Most van a csokinyuszik szezonja is, de nem árt figyelni.
Már hetekkel húsvét előtt megjelentek a különböző szezonális termékek a boltok polcain. Sonka, tojás és csokoládéfélék százai csábítják a vásárlókat. Sokan esküsznek a magyar termékekre, azonban nem mindenki engedheti meg magának borsosabb ára miatt. Ezért többnyire a silányabb minőségű, de olcsóbb importárut viszik.
A minőségi magyar sonka mellett dömpingáron kínálják a műanyagba csomagolt, kétes minőségű portékát is. A sokszor csak sonkának látszó élelmiszer, igaz ritkán, de súlyos baktériumbetegségeket is okozhat. A tojáspiacon is ilyenkor jelenik meg a túltárolt külföldi tömegáru.
Dömölki Lívia, az Élelmiszerbiztonsági munkabizottság elnöke szerint nem ár figyelné a csokoládényuszik esetében sem.
„Olvassuk el a címkét, mert nem biztos, hogy csokoládéból, hanem tejbevonóból készült a termék” – hívta fel rá a figyelmet Dömölki Lívia az Echo Tv Napi aktuális című műsorában. Ismertetése szerint a csokoládéban kakaóvaj van, és a kakaóvaj hordozza a csokoládé illatanyagát, és az ízanyagainak egy részét.
„Ehelyett hidrogénezett növényi zsírt tesznek a bevonókba, ami egyrészt hosszú távon fogyasztva egészségtelen, másrészt pedig nem jó ízű” – tette hozzá a szakértő. Ezekben vannak az úgynevezett transzzsírok, melyeket nem lehet megemészteni, és lerakódnak az erekben.
Echo Tv
|