A fejezet kategóriái

Cikkeim [24]

Belépés

KeresésNévnapköszöntőPontos idő

Megosztás

HA TETSZIK AZ OLDAL,
KÜLDJE EL ISMERŐSEINEK!Share/Bookmark

Meditációs zene


Holdfázis

CURRENT MOON
Szerda, 2020-02-26, 01:46
Üdvözöllek Vendég | RSS
ÖNGYÓGYÍTÁS ÉS ÁPOLÁS
Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Hírek, újdonságok


Nyitólap » Cikkek » Cikkeim

Stresszcsökkentő kézmasszázsStresszcsökkentő kézmasszázs

InforMed Hírek 8   InforMed

Ha felüdülésre, stresszoldásra van szükség, de nincs idő egy teljes testmasszásra, alkalmazzunk kézmasszázst.


A Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent cikk egy vizsgálat eredményeit összegzi, amelyben végstádiumú rákbetegeknél alkalmazták a kézmasszázst és a gyógyító érintést. Kiderült, hogy már egy ötperces kézmasszázs is jelentősen csökkenti a (nyálmintából mért) stresszhormon szintet mind a szorongó, mind a nem szorongó csoportban.

Bár a vizsgálat rákos betegek részvételével történt, fontos tudni, hogy valamennyiünknek javára szolgál a stresszcsökkentés. A stresszhormonok (pl. kortizol) folytonosan magas szintje fokozza a gyulladást, és akadályozza még az egészen kis sérülések gyógyulását is. A kutatók a magas kortizolszintet összefüggésbe hozták a gyengébb immunrendszerrel, a magasabb vérnyomással és vércukorszinttel is.

A kézmasszázs a vizsgálat szerint a kortizolszintet mintegy 53 százalékkal csökkentette. A masszázs ezen kívül emeli a szervezet által természetes módon előállított antidepresszáns, a szerotonin és a dopamin szintjét is.

Az alábbi technikát gyakran alkalmazzák a kórházi ápolásban, de kipróbálhatjuk ezt a gyors stresszoldó módszert családi, baráti körben is.

1. Vegyük a beteg kezét a két kezünk közé. Ha szükséges,használjunk testápolót vagy krémet is.

2. Nyissuk szét a beteg kezét, és finoman nyomjuk a tenyerét, nyújtsuk a kéz izmait.


3. A tenyerünkkel támasszuk alá a beteg csuklóját, hogy ne kelljen erőlködnie azzal, hogy tartja. A csuklótól az ujjak felé haladva masszírozzuk az ujjak közti ínakat és izmokat.

4. Az ujjakat egyenként masszírozzuk meg a tövüktől a hegyükig, sorra véve az egyes ízületeket is. Kérjük meg a beteget, próbálja meg elképzelni, ahogy a feszültség kiáramlik az ujjai hegyén.

5. A csuklótól a könyök felé haladva masszírozzuk meg a csukló és az alkar izmait.

6. Fogjuk a két kezünk közé a beteg kezét, és kérjük meg, képzelje el, hogy meleg fény és energia jut a kezébe.

7. Ismételjük meg az eljárást a másik kézzel is.

Kipróbálhatjuk a saját kezünkön is, bár ez távolról sem olyan jó érzés, mint ha más csinálja. Fontos, hogy a saját kezünk masszírozásánál a két kéz között tartsunk hosszú szünetet, különben az éppen ellazult kéz ismét megfeszül.

Manapság rengeteget használjuk a különféle billentyűzeteket és gombokat, nem csoda, hogy egyre gyakrabban fáj a kezünk. A teniszkönyök mellé felsorakozott a „Blackberry-hüvelykujj” is. Ezen is segíthetünk, a gép mellett ülve félóránként nyújtsuk mind a tíz ujjunkat, és tartsuk ki 10 másodpercig, majd ismételjük meg ezt nyolcszor.

Health.com


Sándor, K.

2010-10-25 10:11:59

Kategória: Cikkeim | Hozzáadta: Viola (2011-02-23)
Megtekintések száma: 1311 | Tag-ek(kulcsszavak): http://www.informed.hu/eletmod/well

Copyright MyCorp © 2020